De ideale slaapomgeving

Voor de ideale slaapomgeving geldt dat hij rust moet uitstralen. Dus niet: een felgekleurde kamer met een knipperende televisie en gordijnen die amper verduisteren, maar liever: een zacht gekleurde kamer zonder televisie, maar met verduisterende jaloezieën. Hierbij geven wij u enkele tips om de ideale slaapomgeving te creëren.

Zorg voor zachte kleuren in de inrichting

Felle kleuren wekken energie op. Daarom is het beter om voor zachte kleuren in de slaapkamer te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten of natuurlijke kleuren.

Zorg voor een goed matras en hoofdkussen

Om comfortabel te slapen is een goed matras en hoofdkussen belangrijk. Houd bij de keuze van het matras rekening met uw slaaphouding, uw gewicht en de eigen voorkeuren. De één houdt meer van een keiharde ondergrond, terwijl de ander pas kan slapen op een zachte bodem. Test verschillende matrassen bij de specialist voordat u er één aanschaft.

Voorkom blauw licht

Het kijken naar televisie, spelen met de smartphone of het werken op de laptop, vlak voor het slapen gaan, heeft een negatief effect op de nachtrust. Het blauwe kunstlicht van deze apparaten blokkeert de productie van melatonine, het hormoon dat slaap veroorzaakt. Dus: mobieltjes, televisies en laptops de slaapkamer uit!

Zet planten op de vensterbank

De geur van bloemen, bijvoorbeeld jasmijn, kan gevoelens van angst onderdrukken en er zo voor zorgen dat u zorgeloos van uw nachtrust kunt genieten.

Zorg voor verduisterende gordijnen

Het is bewezen dat men effectiever slaapt als de slaapkamer donker is, door licht blijven de hersenen actief, raken hierdoor in de war en zetten misschien de biologische klok verkeerd.

Ruim rotzooi op

Heeft u een hekel aan troep en is de slaapkamer een enorme rotzooi? Ruim het dan eerst op, want dan kunt u er ’s nachts ten minste niet wakker van liggen.

Zet de verwarming uit of op de laagste stand en zorg voor goede ventilatie

Het is gemakkelijker om in een koude kamer te slapen dan in een warme kamer. Een warme slaapkamer zorgt ervoor dat de luchtwegen droog worden. U zult dus sneller wakker worden om een slokje te drinken. Zorg wel dat de voeten lekker warm zijn.

Meer nieuws

Topmatras
Corona tijdperk
Tips voor beter slapen
Topprestaties versus slapen
Save the date
Herfstactie