Zorg voor een gezond slaapritme

Slapen. Voor veel mensen een van de favoriete bezigheden. Wie goed slaapt voelt zich fit, scherp en opgewekt. Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het slaapritme van de gemiddelde mens. Want wat is een gezond slaapritme? En wat is ervoor nodig om goed te kunnen slapen? Recent onderzoek van Slaapwijzer.nl leidde tot opvallende resultaten.

 

Veel of weinig slaap?

Het is een bekend gegeven en bovendien al vaak in onderzoeken bevestigd: regelmatig te kort slapen is niet gezond. Wie te weinig slaapt, ontwikkelt sneller gezondheidsproblemen. Af en toe een ochtend uitslapen doet wonderen. Wie door de weeks wat slaap tekort komt, wordt aangeraden in het weekend een beetje bij te tanken. Daarmee wordt vermeden dat het slaaptekort een structureel probleem vormt.

Anderzijds is te lang slapen ook niet goed. Wie vaak langer dan acht uur slaapt, is zelfs nog slechter af dan wie rond de zes uur per nacht in dromenland verkeert. Het antwoord op de vraag wat goed of slecht is, is regelmaat. Ga op gezette tijden naar bed, zorg voor een rustige slaapkamer en vermijd prikkels voor het slapengaan. Zet een wekker en neem in de ochtend de tijd om rustig wakker te worden. Toch wat slaap tekort? Slaap in het weekend uit, dan wordt de batterij weer even opgeladen.

 

Onderzoek naar gezondheid en levensstijl

Een groep van 38.000 Zweedse volwassenen werd dertien jaar lang gevolgd. Onderzoekers verzamelden doorlopend data over de gezondheid en levensstijl van de referenten. Zo ook over de slaapgewoontes. Wat bleek? Mensen onder de 65 jaar die dagelijks vijf uur of minder per nacht sliepen, hadden 65 procent meer kans op vroegtijdig overlijden. Wie doordeweeks kort sliep, maar de weekends gebruikte om acht uur of langer te slapen, bleek geen significant hoger risico te lopen. Maar misschien wel opvallender: regelmatig lang slapen (acht uur of meer) is nog schadelijker dan een korte nachtrust. Langslapers lopen namelijk nog meer risico op gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden.

 

Langer leven met een gezond slaapritme

Niet alleen de duur van de nachtrust bepaalt of het bijdraagt aan een goede gezondheid. Ook de kwaliteit van de slaap is belangrijk. Een goed bed, een kamertemperatuur rond de 18 graden, een rustige slaapkamer, telefoon op stil en geen beeldschermen in het uur voor het slapengaan; het draagt allemaal bij aan een betere nachtrust. En dus ook aan een goede gezondheid.

Comfortabel slapen? Informeer naar de bedden, matrassen en slaapkameraccessoires van Botman Comfort. Wij leveren maatwerk dat in grote mate bijdraagt aan een gezonde en prettige nachtrust.

Meer nieuws

Topmatras
Corona tijdperk
Tips voor beter slapen
Topprestaties versus slapen
Save the date
Herfstactie